17,40  Zawiera VAT

2 w magazynie

Olejek nierafinowany

Olejek eteryczny z eukaliptusa odznacza się silnym zapachem i wodno-oleistą konsystencją. Olej ten stanowi mocno skoncentrowany preparat. Olejek eukaliptusowy powstaje w procesie destylacji parą wodną gałązek i liści drzewa eukaliptusowego.

Australijscy Aborygeni od wieków zwalczali stany gorączkowe eukaliptusem, wierząc w jego cudowne właściwości. Liści eukaliptusowych używali natomiast na chorobowe zmiany skórne i przykładali na rany. W tradycyjnej chińskiej medycynie eukaliptus służył do nacierania stawów przy artretyźmie. Zawarte w nim olejki eteryczne wykazują właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Stanowi częsty dodatek rozgrzewający do kremów. Zapewnia kompleksową, a jednocześnie delikatną pielęgnację. Można używać go w formie olejku do masażu, do kąpieli, jako dodatku do szamponów odświeżających i odżywiających skórę głowy, jako produkt służący do inhalacji górnych dróg oddechowych a także jako wcierkę i mgiełkę do skóry głowy. Znajduje swoje zastosowanie także jako produkt łagodzący ukąszenia owadów a także jako środek wykrztuśny i dezynfekujący.

Zastosowanie:

Olejek eukaliptusowy może być stosowany w przemyśle kosmetycznym, jako dodatek do emulsji czy olejków. Mmożna go używać również w aromaterapii.

  • masaż: najlepiej stosować go po rozcieńczeniu z olejem bazowym, np. z olejem kokosowym
  • kąpiel aromaterapeutyczna
  • pielęgnacja skóry
  • składnik domowej roboty kosmetyków

Skład:

Eucalyptus Globulus leaf oil