28,50  Zawiera VAT

Kategoria:

Pochodzenie:

Śliwka europejska (Prunus domestica) prawdopodobnie pochodzi ze wschodniej Europy lub zachodniej Azji wokół Kaukazu i Morza Kaspijskiego. Jest znana w Europie od ponad 2000 lat.

Opis rośliny:

Zazwyczaj tworzy duży krzew lub małe drzewo liściaste dorastające do wysokości 10 m. Śliwy mają 2-3 krotnie większy zasięg korzeni niż obwód korony. Liście są długie, eliptyczne, karbowane, spodnia część blaszki liściowej jest owłosiona. Roczne gałązki są zielonkawe, pączki są drobne i krótko-stożkowate, wyrastające po kilka na pędach skróconych. Pąki powstają w kątach liści na długopędach i krótkopędach. Kwitnie od marca do maja. Kwiaty są koloru białego, promieniste i 5 – krotne. Owocem jest śliwka mająca kulisty lub wydłużony, owalny kształt. Wewnątrz mięsistego owocu znajduje się pestka z której pozyskiwany jest olej.

Pozyskiwanie oleju:

Olej otrzymywany jest przez mechaniczne prasowanie pestek śliwek, w których zawartość oleju wynosi od 40 do 50%. Pestki, zanim zostaną wykorzystane do produkcji, muszą zostać oddzielone od owoców, a następnie oczyszczone i wysuszone.

Pozyskany mechanicznie, tłoczony na zimno olej, jest następnie dekantowany – oddzielany od osadu, który zalega pod cieczą na dnie zbiornika.

Zawartość kwasów tłuszczowych:

Olej z pestek śliwek jest bardzo bogaty w kwas oleinowy (70%), ma wiele wielonienasyconych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwas linolowy(22%), a także mono-nienasycone kwasy tłuszczowe omega-9. Ze względu na wysoką zawartość witamy E w postaci gamma – tokoferolu jest wysoce odporny na jełczenie i dłużej zachowuje świeżość.

Właściwości oleju:

Ponieważ jest bogaty w kwas oleinowy, olej z pestek śliwek głęboko wchłania się w skórę, chroni przed utratą wody, wygładza i zmiękcza. Ze względu na zawartą w nim witaminę E i niską podatność na utlenianie pomaga spowalniać nieuniknione procesy starzenia skóry. Kwas linolowy zawarty w oleju z nasion śliwki przyczynia się do naturalnych procesów regeneracyjnych skóry, a tym samym może poprawić zdolność skóry do zatrzymywania wody. Obniża podrażnienia i obrzęki, może wyeliminować cienie, ciemne plamy i zmarszczki. Pomaga leczyć problemy skórne, takie jak łuszczyca i egzema. Olej z pestek śliwek ma wyjątkowy marcepanowo-migdałowy zapach o właściwościach aromatyzujących, który czyni go świetnym dodatkiem do innych preparatów kosmetycznych.

Podsumowując – w jaki sposób Twoja skóra skorzysta z olejku z pestek śliwek?

  • Ma działanie ochronne, zmiękczające i nawilżające,
  • Pomaga leczyć problemy skórne, takie jak łuszczyca i egzema,
  • Regeneruje i wzmacnia włosy,
  • Odżywia i nawilża łamliwe paznokcie,
  • Opóźnia procesy starzenia,
  • Sprzyja racjonalizacji gospodarki wodnej organizmu,
  • Wygładza i uelastycznia skórę,
  • Pomaga zmniejszyć cienie, ciemne plamy i zmarszczki.

Jak używać?

  • Olej z pestek śliwek można stosować samodzielnie, bezpośrednio na oczyszczoną skórę, paznokcie i włosy,
  • Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kremów, szamponów, odżywek i maseczek regenerujących nadając im niepowtarzalny zapach,
  • Może być stosowany jako składnik pomadek, balsamów do ust i innych produktów do pielęgnacji warg,

Przeznaczenie:

Olejek z pestek śliwek najlepiej nadaje się do pielęgnacji skóry, ust, włosów i paznokci oraz dobrze sprawdza się w masażu i aromaterapii.

Oświadczenie wolne od GMO:

Nasz produkt jest wolny od GMO i dlatego nie podlega wymogowi etykietowania zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1829/2003 i rozporządzeniem (WE) 1830/2003.

Oświadczenie o napromieniowaniu:

Do wytworzenia naszego produktu nie użyto napromieniowanych materiałów; sam nasz produkt również nie był naświetlany.

Ochrona zwierząt i oświadczenie wegańskie:

Nasz produkt jest pochodzenia roślinnego i powstaje podczas jego produkcji, przechowywania i transportu bez kontaktu z materiałami pochodzenia zwierzęcego. Nasz produkt nie był testowany na zwierzętach. Podobnie, żadne testy na zwierzętach nie będą przeprowadzane obecnie ani w przyszłości.

Deklaracja wolna od CMR:

Zgodnie z naszą obecną wiedzą, nasz produkt nie zawiera żadnych substancji CMR (substancji rakotwórczych, mutagennych lub toksycznych dla reprodukcji). Ponadto, zgodnie z naszą obecną wiedzą, nie użyto żadnych CMR do jego produkcji ani do produkcji naszych produktów.

Bez konserwantów:

Zgodnie z obecnym stanem wiedzy nasz produkt nie został wyposażony w syntetyczne środki konserwujące, takie jak formaldehydy i parabeny, ani też nie zostały użyte w produkcji.

Powyższe informacje są zbierane ostrożnie i mają wyłącznie charakter informacyjny. Zgodnie z naszą najlepszą wiedzą stwierdzenia te są wynikiem obserwacji i badań i zostały zebrane z literatury. ( BioOlja )