29,99  Zawiera VAT

2 w magazynie (może być zamówiony)

Olej tłoczymy z najwyższej jakości pestek dyni.

 

✓ Tłoczony na zimno (nierafinowany). Olej, który trafia do Was pochodzi zawsze z pierwszego tłoczenia.

✓ Powstaje w niewielkich partiach, abyście mieli pewność, że zawsze trafia do Was świeży olej z pestek dyni.

✓ Stanowi doskonały dodatek do posiłków – wspaniale podkreśla smak m. in. sałatek, dressingów, pieczywa, tostów, makaronów czy surowych, gotowanych lub pieczonych warzyw.

✓ Zawiera niezbędne, nienasyconyce kwasy tłuszczowe – głównie omega 6.

✓ Bogaty w witaminy A, E i D, witaminy z grupy B oraz selen potas i cynk.

✓ Polecany przede wszystkim na pasożyty, a także na schorzenia prostaty i układu moczowego (zawiera fitosterole).

✓ Doskonale sprawdza się jako olej kosmetyczny – do wzmacniania włosów, nawilżania skóry i walki z trądzikiem.

Olej z pestek dyni jest polecany przede wszystkim na pasożyty, a także na schorzenia prostaty i układu moczowego, wspomaga pracę wątroby. Reguluje prawidłową gospodarkę cholesterolu we krwi. W kosmetyce stosowany jest w celu wzmocnienia włosów i nawilżenia skóry, działa wzmacniająco na paznokcie, zapewniając im zdrowy wygląd i prawidłowy wzrost, pomaga także w walce z trądzikiem czy opryszczką. Olej z pestek dyni stosuje się na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, ugotowanych jajek, a także sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia. Olej z pestek dyni dobrze komponuje się także z deserami – można nim wzbogacić smak lodów waniliowych lub sernika. Produkt zaleca się osobom z problemami trawiennymi (zwłaszcza dzieciom). Zawiera dużo błonnika, który nie tylko reguluje metabolizm, ale także ułatwia odchudzanie.Ze względu na staranny i delikatny proces wytwarzania olej z pestek dyni wykazuje właściwości zdrowotne i lecznicze. Jest szczególnie skuteczny na zaburzenie trawienne u dzieci. Likwiduje większość pasożytów układu trawiennego i powoduje normalizację apetytu u dzieci.

Oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy, działa profilaktycznie w przypadku chorób serca i układu krążenia. Olej z pestek dyni ze względu na swoje wartości odżywcze polecany jest także jako dodatek kulinarny do przyrządzania różnego rodzaju potraw. Może być dodawany do zup, sałatek a także wielu innych dań. Ma bardzo aromatyczny smak, ciemno zielonobrązowy kolor i orzechowy zapach. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce przez co zachowa pełnię swojego smaku I aromatu. Jest lekkostrawny ze względu na korzystną kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych, jest szczególnie bogaty w witaminy: E, B1, B2, B6, A, C i D. Zawiera duże ilości: fitosteroli, selenu, potasu i cynku. Olej dzięki dużej zawartości mikroelementów i witamin z powodzeniem stosuje się w kosmetyce, ma właściwości wygładzające, nawilżające i natłuszczające. Wygładza zmarszczki a także uleastycznia skórę i zapobiega powstawaniu rozstępów. Może być stosowany do rozjaśniania blizn i przebarwień.

Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Najlepiej spożywać na zimno.
Olej najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 20°C, chronić przed słońcem.
Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie – jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

Pojemność : 250ml