19,00  Zawiera VAT

Kategoria:

Pochodzenie:

Owoce botanicznej rośliny Persea gratissima – lepiej znane jako drzewo awokado – były podobno uprawiane w Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej już w 5000 roku p.n.e. W Meksyku, w którym powstała kultura Azteków, Aztekowie nazywali Awokado „ahuacatl”, co oznacza „jądro”. Został tak nazwany ze względu na falliczny kształt i przekonanie, że jego kształt reprezentuje zarówno jego właściwości, jak i siły wewnętrzne które działały po spożyciu. Dlatego był używany nie tylko jako pokarm, ale także jako „owoc płodności”-uważano go za afrodyzjak.

Opis rośliny:

Awokado to drzewo o wysokości 4-20 m, o pniu około 60 cm szerokości. Kora jest stosunkowo cienka, gładka i ma szary kolor. Drzewo ma zielone liście przez cały rok i żółte kwiaty o szerokości od 5 do 8 mm. Owoc o skórce ciemnozielonej do brązowoczerwonej i miękkim maślanym miąższu, ma wielkość pięści, jest owalny do gruszkowego i osiąga do 18 cm długości, Nasiona są okrągłe, stożkowe i stanowią od 8 do 12% masy owoców. Biorąc pod uwagę wysoką zawartość oleju w owocach, od czasów Azteków awokado znane jest również jako „masło roślinne” lub „gruszka maślana”.

Pozyskiwanie oleju:

Proces uzyskiwania oleju z dojrzałych owoców awokado to ekstrakcja mechaniczna, podobna do ekstrakcji oliwy z oliwek, z dodatkowym etapem usuwania skóry i pestek (nasion). Następnie miąższ mieli się na pastę i podgrzewa przez 40–60 minut w temperaturze 45–50 ° C. Jest to wyższa temperatura niż stosowana do ekstrakcji oliwy z oliwek, ale nadal uważa się ją za ekstrakcję tłoczoną na zimno w przypadku oleju z awokado. Nieco wyższa temperatura wspomaga ekstrakcję oleju z komórek zawierających olej i nie wpływa na jego jakość. Fazy oleju i wody są oddzielane od pulpy za pomocą szybkiej wirówki dekantacyjnej, a następnie olej jest oddzielany od wody w końcowych wirówkach polerujących. Miąższ z dekantującej wirówki i odpadowa skóra, nasiona są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt.

Zawartość kwasów tłuszczowych:

Profil kwasów tłuszczowych jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, ponieważ ma bardzo wysoką zawartość kwasu oleinowego. Typowy olej z awokado zawiera 76% jednonienasyconych kwasów (kwasy oleinowy i oleopalmitynowy), 12% wielonienasyconych (kwasy linolowy i linolenowy) i 12% nasyconych (kwasy palmitynowy i stearynowy). Głównym przeciwutleniaczem w oleju jest alfa-tokoferol, który występuje w ilości 70-190 mg / kg oleju.

Właściwości oleju:

Olej z awokado jest uważany za bardzo dobrą bazę maści, szczególnie do kremów kosmetycznych, roztworów olejowych i emulsji. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega 6 i 9 jest skutecznym środkiem nawilżającym, zwiększa elastyczność i zapobiega objawom przedwczesnego starzenia skóry takim jak zmarszczki oraz wykazuje właściwości przeciwutleniające. Stymuluje wzrost grubszych, dłuższych i mocniejszych włosów nadając im miękkość i blask redukując przy tym łupież i stany zapalne skóry. Skutecznie łagodzi stany miejscowe charakteryzujące się suchością, szorstką i łuszczącą się skórą oraz zaczerwienieniem. Wspomaga regenerację komórek i poprawia produkcję kolagenu. Olejek z awokado stosowany do masażu może łagodzić dyskomfort mięśniowy i poprawiać krążenie. Zmniejsza ból, sztywność mięśni i stawów, łagodząc stany zapalne i przyspieszając przepływ krwi.

Podsumowując – w jaki sposób Twoja skóra skorzysta z olejku z awokado?

• Doskonale nawilża wysuszoną skórę,
• Wygładza i uelastycznia skórę,
• Opóźnia procesy starzenia,
• Regeneruje i wzmacnia włosy nadając im blask,
• Sprzyja racjonalizacji gospodarki wodnej organizmu,
• Ma działanie przeciwzapalne i wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry,
• Pomocny w leczeniu łuszczycy i egzemy,
• Łagodzi podrażnienia skóry.

Jak używać?

• Olej z awokado można stosować samodzielnie, bezpośrednio na oczyszczoną skórę, paznokcie i włosy,
• Idealny do masaży i kąpieli,
• Świetnie sprawdzi się w maseczkach do twarzy,
• Jest doskonałym dodatkiem do szamponów i odżywek do włosów,

Przeznaczenie:

Olej z awokado idealnie nadaje się do cery suchej, pękającej, dojrzałej a także z atopowym zapaleniem skóry.

Oświadczenie wolne od GMO:

Nasz produkt jest wolny od GMO i dlatego nie podlega wymogowi etykietowania zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1829/2003 i rozporządzeniem (WE) 1830/2003.

Oświadczenie o napromieniowaniu:

Do wytworzenia naszego produktu nie użyto napromieniowanych materiałów; sam nasz produkt również nie był naświetlany.

Ochrona zwierząt i oświadczenie wegańskie:

Nasz produkt jest pochodzenia roślinnego i powstaje podczas jego produkcji, przechowywania i transportu bez kontaktu z materiałami pochodzenia zwierzęcego. Nasz produkt nie był testowany na zwierzętach. Podobnie, żadne testy na zwierzętach nie będą przeprowadzane obecnie ani w przyszłości.

Deklaracja wolna od CMR:

Zgodnie z naszą obecną wiedzą, nasz produkt nie zawiera żadnych substancji CMR (substancji rakotwórczych, mutagennych lub toksycznych dla reprodukcji). Ponadto, zgodnie z naszą obecną wiedzą, nie użyto żadnych CMR do jego produkcji ani do produkcji naszych produktów.

Bez konserwantów:

Zgodnie z obecnym stanem wiedzy nasz produkt nie został wyposażony w syntetyczne środki konserwujące, takie jak formaldehydy i parabeny, ani też nie zostały użyte w produkcji.

Powyższe informacje są zbierane ostrożnie i mają wyłącznie charakter informacyjny. Zgodnie z naszą najlepszą wiedzą stwierdzenia te są wynikiem obserwacji i badań i zostały zebrane z literatury. ( BioOlja )