14,50  Zawiera VAT

Olej rycynowy, olej rącznikowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) – produkt roślinny otrzymywany z nasion rącznika pospolitego (byliny, w Polsce rośliny rocznej) przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Takie postępowanie pozwala na rozkład toksycznej rycyny (toksoalbuminy), której obecność w nasionach sprawia, że ich zażycie może wywołać śmiertelne zatrucie.

Skład i właściwości:

Głównym (ok. 80%) składnikiem oleju rycynowego jest gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego. W jego składzie znajdują się również mniejsze ilości glicerydów kwasów oleinowego (7%), linolowego (3%), palmitynowego (2%), stearynowego (1%).

Olej rycynowy jest gęstą, białą do jasnożółtej cieczą. Gęstość mieści się w przedziale 0,947–0,970 g/cm³. Niemal nierozpuszczalny w wodzie. Zamarza w temperaturze -24 °C.

Olej rycynowy i jego pochodne są wykorzystywane w produkcji mydeł, smarów, płynów hydraulicznych i hamulcowych, farb, farb drukarskich, odpornych na zimno tworzyw sztucznych, wosków i past, nylonu, farmaceutyków i perfum. Do tego znajduje zastosowanie jako plastyfikator w lakierach nitrocelulozowych, w wyrobie maści, kremów, detergentów, barwników oraz środków nawilżających.


Wg Porady Biomus.eu:

Przyjaciel każdej kobiety – olej rycynowy

Olej rycynowy jest produktem roślinnym otrzymywanym z nasion rącznika pospolitego. Olej wyciska się na zimno i wygotowuje z wodą, co umożliwia rozkład toksycznej rycyny do postaci, w której jest ona bezpieczna dla organizmu. Olej rycynowy składa się przede wszystkim z glicerydu 18-węglowego kwasu rycynolowego (80% składu), a także glicerydów innych kwasów, takich jak gliceryd kwasu oleinowego (7%), linolowego (3%), palmitynowego (2%) i stearynowego (1%).

Olej rycynowy, często nazywany również olejem rącznikowym ma postać gęstej cieczy o białym lub jasnożółtym zabarwieniu. Niemal w ogóle nie rozpuszcza się w wodzie i zamarza w stosunkowo niskiej temperaturze, bo zaledwie przy minus 240C.

Jakie regularne stosowanie oleju rycynowego wpływa na nasz organizm? Dlaczego buteleczkę oleju rącznikowego zawsze warto mieć w domu? Kto nie powinien stosować oleju rycynowego mimo jego dobroczynnych właściwości? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących stosowania oleju rycynowego znajdziecie poniżej.

Właściwości lecznicze

Większość kobiet kojarzy kosmetyczne zastosowania oleju rycynowego, jednak zanim do nich przejdziemy, omówimy jego właściwości lecznicze. Mało kto wie, że olej rycynowy może być bezpiecznym lekiem na zaparcia. Powszechnie uważa się, że jego stosowanie może wywołać problemy jelitowe, i tak rzeczywiście jest. Jednak stosowany doraźnie w przypadku pojedynczych incydentów nie powinien wywołać skutków ubocznych. Wystarczy przyjąć 1 do 2 łyżek stołowych oleju.

Olej rycynowy ma także właściwości przeciwbólowe. Stosowany zewnętrznie na ognisko bólu pomaga uporać się z bólami głowy, krzyża, a nawet brzucha. Wystarczy podgrzać olej i zamoczyć w nim gazę lub cienki ręcznik. Tak przygotowany okład przykładamy do bolącego miejsca i pozostawiamy do wystygnięcia.

Właściwości kosmetyczne

Olej rycynowy jest orężem w walce o zdrowe i mocne włosy, rzęsy i brwi. Regenerujące właściwości oleju doskonale wpływają na włosy, które po kuracji stają się bardziej lśniące, grubsze i miękkie. Warto przy tym pamiętać, że rycyna zamyka łuski włosa. To czyni olej rycynowy nieocenionym remedium w walce z rozdwajającymi się końcówkami i nadmiernie puszącymi się włosami. Kuracje z oleju odżywiają i stymulują cebulki włosów, dzięki czemu regularne stosowanie oleju rycynowego jako odżywki pozwala znacząco zwiększyć naturalny przyrost włosów w stosunkowo krótkim czasie. Dotyczy to nie tyko włosów na głowie, ale również brwi i rzęs.

Mało kto wie, że olej rycynowy można również wykorzystać do mycia twarzy. Można nim myć twarz rano i wieczorem, a nawet zmywać makijaż. Jak to możliwe? Olej rycynowy usuwa tłuszcze. Doskonale oczyszcza twarz z sebum oraz niezmywalnych wodą silikonów, które wchodzą w skład wielu kosmetyków do makijażu. Olej rycynowy można stosować niezależnie lub w postaci mieszanki z innymi olejami. Bardzo popularne jest połączenie oleju rycynowego z olejem lnianym lub olejem z pestek winogron. Po oczyszczeniu twarzy olej oraz zebrane przezeń zanieczyszczenia usuwa się poprzez wytarcie ręcznikiem namoczonym w ciepłej wodzie.

Przeciwskazania

Obok uczuleń i reakcji alergicznych, z oleju rycynowego nie mogą korzystać kobiety w trakcie miesiączki, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Stosowanie oleju jest również niewskazane w przypadku dzieci.