14,50  Zawiera VAT

Olej rycynowy, olej rącznikowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) – produkt roślinny otrzymywany z nasion rącznika pospolitego poprzez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą.

Olej rycynowy BIOMUS 250ml

Nazwa: Olej rycynowy

Synonimy: Olej rącznikowy, oleum ricini, oleum palmae christi, castor oil, rizinusol

Gatunek: Czysty Ph. Eur.

Czystość: Czysty bez domieszek

Zapach: swoisty

Kolor: klarowny

Wzór chemiczny: nie dotyczy

Nr CAS: 8001-79-4

Nr WE: 232-293-8

Czym jest olej rycynowy?

Olej rycynowy, zwany również olejem rącznikowym, jest szeroko wykorzystywanym produktem, zarówno w przemyśle, jak i kosmetyce. Uzyskuje się go z nasion rącznika pospolitego. Podczas jego otrzymywania, ważne są warunki, w jakich prowadzony jest ten proces, jako że nieodpowiednio przetwarzany, może być źródłem substancji trującej – rycyny. Olej rycynowy jest otrzymywany przez tłoczenie na zimno, ekstrakcję rozpuszczalnikami lub metodą będącą połączeniem, obu wcześniej wspomnianych sposobów. Po wytłoczeniu olej ten jest gęstym płynem o barwie lekko żółtej.

JAKIE SĄ GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE OLEJKU RYCYNOWEGO?

W Medycynie Zdrowia, Ludowej od wieków stosowano olej rycynowy. Zaparcie było nagminną dolegliwością w tamtych czasach (niestety współcześnie również).  Olej rycynowy działa drażniąco na błonę śluzową jelita, co wzmaga perystaltykę jelit, przez co działa silnie przeczyszczająco. Z tego powodu stosowany jest w zaparciach ostrych i nawykowych, zatruciach pokarmowych i niestrawnościach (wystarczy zażyć 1-2 łyżki stołowe).

Niekiedy stosowano go również w celu przyspieszenia akcji porodowej u kobiet oczekujących dziecka.

Dopiero później odkryto inne, równie cenne zalety, jakie posiada olej rycyny. Właściwości te zostały wykorzystane przede wszystkim w kosmetologii. Dzięki zdolnościom natłuszczającym, regenerującym, wzmacniającym, łagodzącym i zmiękczającym rycynę używa się do pielęgnacji skóry, paznokci oraz włosów.

Ponadto, jeśli zastosuje się ją w postaci ciepłych okładów, potrafi złagodzić ból głowy, brzucha i dokuczliwe bóle krzyża. Systematyczne stosowanie olejku rycynowego na skórki i paznokcie sprawia, że stają się one wygładzone, wzmocnione i bardziej elastyczne. Osoby zmagające się z przewlekłym bólem stóp oraz uczuciem ciężkości nóg mogą z powodzeniem używać go do smarowania i nacierania. Ból ustąpi, a ponadto skóra na nogach stanie się miękka i gładka jak aksamit. Regularne wcieranie oleju rycynowego na twardą, suchą i popękaną skórę pięt, kolan i łokci również wywołuje pożądany skutek, nierzadko lepszy, niż przy użyciu innych drogich specyfików. Olej rycynowy łagodzi podrażnienia skóry, przyspiesza gojenie się ran i sprawia, że skóra szybciej regeneruje się po oparzeniach i owrzodzeniach.