24,50  Zawiera VAT

Kategoria:

Pochodzenie:

Drzewo arganowe (argania żelazna,) należy do rodziny sączyńcowatych i jest wolno rosnącym kolczastym krzewem lub drzewem (w zależności od wieku) i występuje w południowo-zachodnim Maroku między Agadirem a Essaouirą. Rośnie dziko na obszarze około 740 000 ha. W 1999 roku obszar arganowy Maroka został włączony do listy chronionych biosfer UNESCO.

Opis rośliny:

Drzewo arganowe ma wysokość 7–10 metrów, obwód do 15 metrów i może osiągnąć wiek 125–150 lat. Pień jest często sękaty i krzywy. Od 5 roku drzewo zaczyna wydawać owoce, które są okrągłe lub owalne i mają zielony, mięsisty wygląd jak oliwka. Dojrzałe owoce są jasnożółte. Każdy owoc zawiera od 1 do 3 nasion.

Pozyskiwanie oleju:

Do ekstrakcji oleju zwykle stosuje się spadające owoce zbierane od czerwca do września. Nasiona zawierają około 30–55% oleju. Przed produkcją oleju nasiona muszą zostać usunięte z owoców, a następnie oczyszczone i wysuszone.

Olej arganowy firmy BioOlja pozyskiwany jest poprzez prasowanie maszynowe. Nasiona są mielone w młynie olejowym pod dużym ciśnieniem. Powoduje to wyższą wydajność oleju, ekstrakcję można wykonać szybciej, a olej jest bardziej stabilny. Ponadto można zachować ważne wymagania higieniczne (np. HACCP). Tłoczony mechanicznie olej arganowy zawiera mniej kwasu i jest łatwiej przyswajalny.

Zawartość kwasów tłuszczowych:

Olej arganowy zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe i duże ilości witaminy E w postaci α-tokoferolu . Kwasami są głównie kwas oleinowy i kwas linolowy, odpowiednio 43-49 procent i 29-36 procent. Kwas oleinowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega-9, podczas gdy kwas linolowy jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym należącym do omega -6.

Wiele specyficznych „zdrowotnych korzyści” oleju arganowego przypisuje się składowi substancji
niezdolnych do zmydlenia (chociaż stanowią one niewielką ilośd oleju) i wysokiej zawartości tokoferolu. Zawartość tokoferolu w oleju arganowym wynosi 620 mg / kg , w porównaniu np. do 320 mg / kg w oliwie z oliwek.

Właściwości oleju:

Olej arganowy wykazuje zwiększoną aktywność przeciwutleniającą w komórkach skóry. Efekt ten przypisuje się zawartości witaminy E w postaci tokoferolu w oleju. Tokoferole są cząsteczkami o silnych właściwościach przeciwutleniających i usuwających wolne rodniki. Ponadto olej zawiera stosunkowo dużą ilość skwalenu (około 313 mg / 100 g oleju), który ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne oraz ma wpływ na opóźnienie procesów starzenia skóry.

Taka kompozycja składników wraz z dużą ilością kwasów omega 6 i 9, gwarantuje pozytywny wpływ na skórę twarzy, ciała, włosów i paznokci. Możemy nakładać go na suche usta, uszkodzone końce włosów, rozstępy po ciąży lub trwałe paznokcie. Zakres zastosowań olejku arganowego jest ogromny, a jego właściwości kosmetyczne potwierdzają setki lat jego stosowania w przemyśle kosmetycznym.

Regularne stosowanie oleju arganowego na skórę ma efekt odbudowy warstwy wodno-lipidowej skóry i zwiększa stężenie składników odżywczych w komórkach skóry.

Podsumowując – w jaki sposób Twoja skóra skorzysta z olejku z dzikiej róży?

  • Pomaga zapobiegać ekstremalnemu wysuszeniu skóry,
  • Regeneruje i wzmacnia włosy,
  • Opóźnia procesy starzenia,
  • Neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar,
  • Sprzyja racjonalizacji gospodarki wodnej organizmu,
  • Wygładza i uelastycznia skórę,
  • Ma działanie ochronne, zmiękczające i nawilżające,
  • Pomaga zmniejszyć widoczność drobnych linii i zmarszczek,
  • Wspomaga regenerację skóry zniszczoną nadmiernym wpływem czynników atmosferycznych.

Jak używać?

  • Olej arganowy można stosować samodzielnie, bezpośrednio na oczyszczoną skórę, paznokcie i włosy,
  • Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kremów, szamponów, odżywek i maseczek regenerujących.

Przeznaczenie:

Olej arganowy z uwagi na to, że nie zatyka porów, nadaje się do każdego rodzaju cery, nawet tłustej a także stanowi wspaniałą odżywkę dla włosów oraz paznokci.

Oświadczenie wolne od GMO:

Nasz produkt jest wolny od GMO i dlatego nie podlega wymogowi etykietowania zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1829/2003 i rozporządzeniem (WE) 1830/2003.

Oświadczenie o napromieniowaniu:

Do wytworzenia naszego produktu nie użyto napromieniowanych materiałów; sam nasz produkt również nie był naświetlany.

Ochrona zwierząt i oświadczenie wegańskie:

Nasz produkt jest pochodzenia roślinnego i powstaje podczas jego produkcji, przechowywania i transportu bez kontaktu z materiałami pochodzenia zwierzęcego. Nasz produkt nie był testowany na zwierzętach. Podobnie, żadne testy na zwierzętach nie będą przeprowadzane obecnie ani w przyszłości.

Deklaracja wolna od CMR:

Zgodnie z naszą obecną wiedzą, nasz produkt nie zawiera żadnych substancji CMR (substancji rakotwórczych, mutagennych lub toksycznych dla reprodukcji). Ponadto, zgodnie z naszą obecną wiedzą, nie użyto żadnych CMR do jego produkcji ani do produkcji naszych produktów.

Bez konserwantów:

Zgodnie z obecnym stanem wiedzy nasz produkt nie został wyposażony w syntetyczne środki konserwujące, takie jak formaldehydy i parabeny, ani też nie zostały użyte w produkcji.

Powyższe informacje są zbierane ostrożnie i mają wyłącznie charakter informacyjny. Zgodnie z naszą najlepszą wiedzą stwierdzenia te są wynikiem obserwacji i badań i zostały zebrane z literatury