
Płyn Lugola – roztwór wodny czystego jodu krystalicznego w jodku potasu, opracowany przez Jeana Lugola w roku 1829, roztworu otrzymanego przez solubilizację – pierwiastkowy jod jest trudno rozpuszczalny w wodzie, ale dzięki obecności jodku potasu, który jest w tym układzie solubilizatorem, można otrzymać roztwór jodu o pożądanym stężeniu
Do zrobienia płynu Lugola potrzebujesz:
- Jodek potasu ; 2. Jod krystaliczny; 3 Woda destylowana (Znajdziesz wszystko w Najzdrowszym Sklepie Medycyny Zdrowia).
Płyn Lugola stężenie około 5% na 100 ml:
100 ml/g wody destylowanej,
10g Jodku potasu – kolor biały (KI),
5 g Jodu krystalicznego (J) – kolor czarny, jod barwi wodę na ciemny kolor i nadaje charakterystycznego smaku.
Przygotowanie 5% płynu Lugola
Wlewamy do pojemnika z pokrywką 100 ml wody destylowanej, dodajemy 10 g jodku potasu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na około 60 minut. Po tym czasie dodajemy 5 g jodu krystalicznego, mieszamy intensywnie i pozostawiamy na około 12 godzin.
Płyn Lugola stężenie około 10% na 100 ml:
100 ml/g wody destylowanej,
20 g Jodku potasu – kolor biały (KI),
10 g Jodu krystalicznego (J) – kolor czarny, jod barwi wodę na ciemny kolor i nadaje charakterystycznego smaku.
Wlewamy do pojemnika z pokrywką 100 ml wody destylowanej, dodajemy 20 g jodku potasu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na około 60 minut. Po tym czasie dodajemy 10 g jodu krystalicznego, mieszamy intensywnie i pozostawiamy na około 12 godzin.
Środki ostrożności
Płyn Lugola jest bardzo plamiący, antidotum na przebarwienia (skóry lub ubrań) jest roztwór kwasu askorbinowego (czyli czystej witaminy C w wodzie) – można tym roztworem myć ręce lub odzież poplamioną płynem Lugola.
Część osób jest podatna na uczulenie jodem, w związku z tym należy wykonać „próbę jodową”, w tym celu należy posmarować niewielki obszar (plamka około 2 cm) skórę, jeśli wchłonie się całkowicie w czasie do 24 godzin wówczas możemy śmiało stosować płyn Lugola, jeśli natomiast wchłonie się do 4 godzin, jest to symptom niedoboru jodu.