YERBA MATE to nazwa naparu zbliżonego do herbaty, otrzymywanego z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguarensis), który rośnie w Paragwaju, Urugwaju i północno-wschodniej Argentynie, jest także uprawiany w Brazylii, głównie w dorzeczu rzeki Parana. Dobrze znana Indianom Guarani, ceniona przez nich głównie jako środek przeciwko zmęczeniu i łagodzący uczucie głodu, Yerba Mate dotarła do Europy w XVII wieku, dzięki misjonarzom jezuickim, którzy rozpropagowali ją jako alternatywę dla sprowadzanej z Azji herbaty. Oni także nadali naparowi nazwę, która wywodzi się od słowa hierba (w języku starohiszpańskim pisane przez y jako yerba), oznaczającego zioło, oraz mati, czyli nazwy, jakiej Indianie keczua używali na określenie naczynia do jej picia. Co sprawia, że picie Yerby staje się coraz bardziej popularne? Jak często można ją pić? Jakie typy Yerba Mate są dostępne na Taoria.pl

Właściwości i działanie Yerba Mate

YERBA MATE zawiera aż 196 aktywnych komponentów, czyli więcej niż np. zielona herbata. Badania przeprowadzone w Instytucie Pasteura w Paryżu wykazały, że posiada niemal wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia. Ponadto jest bogata w karoten, magnez, potas, żelazo, wapń i wiele innych minerałów. Nie oznacza to oczywiście, że jest jedynym napojem potrzebnym nam do życia, ale że picie Yerby niesie ze sobą ogrom pożytecznych właściwości. Yerba mate stymuluje centralny układ nerwowy, pobudza i zwiększa zdolność koncentracji jednocześnie, nie powodując efektów ubocznych w postaci rozdrażnienia czy nerwowości. Wpływa rozluźniająco na mięśnie, obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Yerba Mate ma wiele właściwości, o których warto wiedzieć:

  • ogólnie pobudza organizm, łagodząc jednocześnie objawy zmęczenia (a w przeciwieństwie do kawy zawiera śladowe ilości kofeiny),
  • wspomaga koncentrację,
  • łagodzi uczucie głodu,
  • poprawia przemianę materii,
  • dzięki zawartości ksantyn (głównie mateiny) wspomaga proces leczenia astmy.

 

Właściwości zdrowotne potwierdzone naukowo

Ponieważ działanie Yerba Mate zdaje się być remedium na wiele dolegliwości, szybko stała się obiektem badań wielu naukowców. Dzięki nim powstało mnóstwo opracowań, które potwierdzają lub obalają dotychczasowe ustalenia:

  • Yerba Mate ma duże właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu jest bardzo pomocna w profilaktyce takich chorób, jak rak, schorzenia układu krążenia, zapalenia i choroby wątroby. Jednak tylko regularne picie Yerby pomaga utrzymywać jej działanie antyoksydacyjne w naszym organizmie.
  • Wspiera profilaktykę antynowotworową. Broni przed rozwojem komórek rakowych poprzez niszczenie już powstałych i ochronę zdrowych komórek.
  • Wpływa pozytywnie na pracę układu krwionośnego. Obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego cholesterolu, co ma znaczenie również w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Dodatkowo udowodnione zostało, że Yerba Mate ma działanie ochronne dla serca – łagodzi jego dysfunkcje i odbudowuje uszkodzenia.
  • Ma działanie wspomagające odchudzanie. Yerba Mate ma pozytywny wpływ na trawienie tłuszczów. Co więcej, badania pokazują, że przyczynia się do zmniejszenia czasu potrzebnego do osiągnięcia subiektywnego poczucia sytości.
  • Pomaga radzić sobie z cukrzycą. Kwas chlorogenowy, będący składnikiem Yerby, bierze udział w regulacji uwalniania glukozy z wątroby, co ma znaczenie w cukrzycy insulinozależnej. Dodatkowo składniki zawarte w Yerba Mate chronią przed powikłaniami przy cukrzycy.
  • Yerba Mate ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Dzięki temu może mieć wspierające działanie zarówno w przypadku chorób wewnętrznych, jak i zewnętrznych, np. w przypadku łupieżu, zapalenia płuc.

 

Lecznicze działanie Yerba Mate wciąż pozostaje w sferze badań. Być może na przestrzeni najbliższych lat poznamy jeszcze inne pożyteczne właściwości tego napoju.

Jak często zaleca się pić Yerba Mate

Bardzo często pojawia się pytanie o to, jak często można lub nawet trzeba pić Yerba Mate, jakie ilości są. Trudno jest dać jednoznaczną i konkretną odpowiedź. Przykładowo w Ameryce Południowej Yerba pozostaje napojem spożywanym na porządku dziennym w ilości nawet kilkunastu kubków dziennie. Najważniejsza w wyznaczeniu sobie ilości jest obserwacja swoich reakcji i posłuchanie odpowiedzi z ciała, jak reaguje na tak pobudzający napój. Yerba nie na wszystkich działa tak samo, dlatego zaczynając warto spróbować yerb typu suave, czyli bardzo łagodnie pobudzających. Niektórym takie pobudzenie w zupełności wystarcza i nie muszą sięgać po mocniejsze gatunki.

Najważniejsze rodzaje Yerba Mate

Na rynku dostępnych jest wiele marek Yerba Mate i szeroki ich wybór można znaleźć w naszym sklepie. Wielość rodzajów wynika z dużej ilości gatunków. Te z kolei wynikają z klimatu, w jakim dojrzewa ostrokrzew, gleby, na której rośnie, czy kraju, w którym jest uprawiany. Te ostatni czynnik ma o tyle duże znaczenie, że plantatorzy pochodzący z różnych państwa mają też odmienne tradycje dbania o rośliny i późniejszej obróbki liści:

  • Yerba Mate z Paragwaju ma bardzo mocny i intensywny smak. Liście zwykle suszone są nad dymem z ogniska, co nadaje im wędzonego aromatu. Pośród liście w suszu można znaleźć też małe patyczki.
  • Yerba Mate z Argentyny ma najwięcej odmian i gatunków. Proces suszenia jest krótszy, dzięki czemu nie jest tak intensywna jak paragwajska, a w związku z tym dobra dla wszystkich.
  • Yerba Mate z Brazylii znana jest pod nazwą Erva Mate. Ten rodzaj Yerby zwykle ma delikatny smak. Występuje zarówno w wersji bezpyłowej o grubo ciętym liściu, drobno ciętym liściu jak i w postaci bardzo drobno zmielonego suszu, nawet do takiego stopnia, że przypominają mąkę lub pył. Drobno zmielona Erva Mate po zaparzeniu tworzy dość gęsty napar i konieczne jest użycie specjalnej bombilli zwanej “bomba”.

 

(Za argentynalimited.pl)