Można je przygotować błyskawicznie – wystarczy połączyć składniki w robocie kuchennym lub w blenderze. Potrzebujesz tylko sześciu popularnych, pełnowartościowych składników. Batoniki przygotujesz bez cukru, słodząc je daktylami i odrobiną syropu klonowego. Najważniejszym składnikiem jest w nich białko konopne – niskowęglowodanowe, stanowiące źródło doskonale zbilansowanych kwasów tłuszczowych, białka, i wielu cennych minerałów. Batoniki dostarczają świetnie przyswajalnych składników odżywczych wraz z kwasami omega 3-6-9, białkami, witaminami i minerałami. Batoniki z białkiem konopnym dają fantastyczny zastrzyk energii przed treningiem, mogą być też zdrową przekąską w dowolnym momencie, kiedy jej potrzebujesz.

Batoniki z białkiem konopnym

Składniki

  • 1 szklanka (150 g) surowych migdałów
  • 2 szklanki (350 g) miękkich daktyli
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ szklanki (70 g) naturalnego białka konopnego India
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ½ szklanki (120 g) masła migdałowego (lub wybranego masła z orzechów/nasion, lub tahini)

Sposób przygotowania

  1. Orzechy rozdrabniamy.
  2. Dodajemy daktyle i nadal mieszamy.
  3. Dodajemy resztę składników i miksujemy w rozdrabniaczu na gęstą masę.
  4. Masę umieszczamy w małej kwadratowej formie do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  5. Odstawiamy do zamrażarki na 60 minut lub do lodówki na kilka godzin po czym kroimy na porcje.
  6. Przechowywać w lodówce w hermetycznym pojemniku przez okres do 1 tygodnia lub zamrażarce do 3 miesięcy.


Smacznego!